לאכול דגים זה בריא?

האומנם אכילת דגים = בריאות?

האם יש אמת בסיפור על הכספית בדגים שמסוכנת לנו?

האם באמת חשוב לשלב דג בתפריט השבועי?

מדינת ישראל מדורגת במקום הרביעי בעולם בצריכת עוף לנפש.  גם בצריכת הבקר אנחנו מטפסים ועולים בדירוג כל שנה.

הוכח מעבר לכל ספק שתזונה ים תיכונית היא התזונה הבריאה והמומלצת לכלל האוכלוסייה.

מדובר על תזונה מאוזנת הכוללת צריכת בשר בקר או עוף עד פעמיים בשבוע בלבד.

מצרפת לכם קישור למאמר שכתבתי על תזונה ים תיכונית וממליצה לכם לקרוא.

כמו שאתם יודעים אני דוגלת בשיטת המידתיות והאיזון ולכן גם בצריכת עוף ובקר אני ממליצה למתן, לא לצרוך על בסיס יום-יומי אלא לשלב עם מזון צמחוני ודגים.

יש שאלות רבות בנוגע לדגים.

איזה סוג עדיף לנו מבחינה בריאותית?

מה בנוגע לעובדה שרוב הדגים הם לא ממקור גידול טבעי?

מה לבחור דג טרי או קפוא?

מרכיב חשוב בבחירה שלנו בסוג הדג קשור במיקום הדג בשרשרת המזון הימית.

שרשרת המזון הימית היא סדר היררכי שמסביר איזה יצור אוכל את מי.

זה עובד כך:

בקצה התחתון של השרשרת יש אצות מיקרוסקפיות בשם פיטופלנקטון

מעליהם יש דגים קטנים כמו סרדינים ואנשובי הניזונים מהאצות.

מעליהם יש דגים בינוניים כמו מקרל, בורי, לברק ,מוסר, בר ים ועוד, שאוכלים את הדגים הקטנים.

ובראש שרשרת הטורפים הגדולים יש סלמון, טונה ,לוקוס וכרישים שאוכלים את הדגים הקטנים והבינוניים.

אז מה כדאי לנו לאכול?

מבחינה בריאותית ותזונתית הדגים הקטנים כמו סרדינים ואנשובי הם הכי טובים.

למשל הסרדינים עשירים בסידן ובאומגה 3  והם ניזונים רק מאצות כך שהם מכילים הכי פחות רעלנים וכספית.

דגים בשרשרת המזון הבינונית והעליונה מכילים יותר כספית ורעלנים שנצברו לאורך השנים מאכילת הרבה דגים קטנים ובינוניים.

רוב גידול הדגים היום נחלק בין בריכות לכלובי ים. נדיר למצוא דג טרי, ששחה לו בכיף בים התיכון או בכל מקור מים טבעי  אחר.

הבעיה בשני המקרים היא צפיפות יתר ומתן תרופות ותוספים שלא בטוח שאנחנו רוצים שיגיעו אלינו.

הדגים מקבלים תזונה לא איכותית וכדי שלא יהיו חולים ויחזיקו מעמד בצפיפות הם מקבלים אנטיביוטיקה ותוספים נוספים.

מכיוון שמשרד הבריאות לא ערך תחקיר מסודר בנושא אנחנו נשארים עם הרבה סימני שאלה ואין לנו מידע מהימן.

דגי בריכה נפוצים בארץ:

בורי (מושט), אמנון, אדמונית, פורל, בס, קרפיון וברמונדי.

דגי כלובי ים נפוצים בארץ:

דניס, מוסר, לברק.

הישראלים מאוד אוהבים דג סלמון.

חשוב לציין שלא מדובר על סלמון פרא ששוחה נגד הזרם אלא בדגים שמגדלים אותם בנורווגיה בכלובי ענק בלב האוקינוס.

ברור לגמרי שעניין המחיר יעזור לכם להבין איזה סלמון מונח לפניכם, אל תתבישו לשאול מאיפה מגיע הסלמון שלכם כי

לא תרצו סלמון ממדינות כמו צ'ילה או סין.

העדיפו סלמון מנורווגיה שמשם מייבאים כמעט 75% מהסלמון בישראל.

100 גרם מנה של דג מכילה סביב ה 24-20 גרם חלבון כך שמשילוב מנת דג עם סלט מתקבלת ארוחה מזינה וקלה לעיכול.

ומה בנוגע לכספית בשימורי הטונה? הטונה שמגיעה לישראל אינה מכילה כספית ברמה מסוכנת כך שאפשר לאכול ללא חשש אך כמו תמיד כדאי לאזן עם מזונות אחרים ולא לאכול 7 ימים בשבוע טונה משימורים.

מזכירה לכם שתמיד עדיף לקנות טונה במים ולהוסיף בעצמכם את שמן הזית האיכותי שלכם בכמות שתבחרו.

דג קפוא או טרי?  שאלת מיליון הדולר.

לפעמים יש משהו נוח בדג שמחכה לכם קפוא במקפיא, הפשרה קלה ויש ארוחה אך תחקיר כלבוטק משנת 2024 גילה שמארזי דגים קפואים של חברות שונות, מכילים כמות גדולה של מים.

אז אולי עדיף טרי?

אם יש לכם חנות דגים איכותית, שאתם סומכים על התוצרת הטרייה שלה תזמינו ממנה דגים טריים.

גיליתי שלי באופן אישי, נוח שמחכה סלמון במקפיא ובערב שלפני ההכנה אני מעבירה אותו להפשרה במקרר.

אני רוכשת 5-4 מארזים של סלמון קפוא באיקאה, שלפי כל הבדיקות והמחקרים הוא איכותי ביותר וללא תוספת מים.

זה מגיע ארוז בוואקום, מארז של קילו בממוצע המחולק ל 5-4 נתחים וללא עור.

אם חושקת נפשי בלברק או בדג אחר אני רוכשת טרי בחנות דגים הקרובה לביתי.

לסיכום:

  1. הקפידו לא לצרוך יותר מ 2 מנות עוף או בקר בשבוע. שלבו דגים לפחות פעמים בשבוע.
  2. הדגים הכי בריאים הם סרדינים!
  3. שימו לב לאיכות הדגים שאתם רוכשים (טרי או קפוא).
  4. טונה בשימורים לא מסוכנת אבל תמיד כדאי לצרוך במידה ורצוי טונה במים.
  5. זיכרו את שרשרת המזון הימית ולכן העדיפו לצרוך פעם בשבוע דג גדול ופעם בשבוע דג קטן.
  6. מנה של מינימום 100 גרם דג היא מקור טוב לחלבון.
  7. את הברבוניות לא הזכרתי כי הן אומנם בריאות אך אוכלים אותן תמיד מטוגנות וזה פחות כדאי.
  8. את האנשובי הטעימים אך המלוחים אנחנו מוצאים פה בעיקר בשימורים ובד"כ הם מכילים המון נתרן ולכן פחות מומלצים.

כמו תמיד התשובה היא גיוון ואיזון

שלכם

יפעת

דילוג לתוכן