"היית מאמינה
היית מאמין
תפוח אדמה אינו משמין
(וגם ללא כולסטרול)"
מי שזוכר את הפרסומת המדוברת נא להצביע
מצד אחד אתם מסגירים את גילכם אך מהצד השני אתם חושפים שהזיכרון שלכם עדיין חד כתער.
תפוח אדמה מסומן כבר שנים רבות כאויב הציבור מספר 1.
השמצות בנוסח "הוא מאוד משמין" ו"זו פחמימה ריקה" גרמו לאנשים רבים להימנע מתפוחי אדמה
ולהעדיף אורז או אפילו אטריות על פניו.
האם יש צדק בהרחקת תפוחי אדמה מהתפריט שלנו?
האם הם באמת משמינים יותר מפסטה או מכל פחמימה אחרת?
לאדם בריא – לא, לא ולא!!
תפוח אדמה מלווה אותנו כבר אלפי שנים.
הידעתם שתפוח אדמה בינוני
* לא מכיל כולסטרול
* אין בו גלוטן
* מכיל מחצית מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C (כמעט 20 מ"ג בתפוח אדמה בינוני)
* יש בו יותר אשלגן מבננה (620 מ"ג אשלגן בתפוח אדמה בינוני)
* עשיר בוויטמין B6, במגנזיום ובנוגדי חמצון.
* מכיל סיבים תזונתיים (2 גרם בתפוח אדמה ממוצע) המסייעים לתנועת מעיים תקינה ולהפחתת רמות הכולסטרול בדם – לכן מומלץ לצרוך אותו בקליפתו, כדי ליהנות מיתרונותיו.
* דל נתרן.
* בעל איכות דמולצנטית (מוסיף לחות לרקמות פנימיות) ומקררת, מה שהופך אותו למתאים לצריכה במצבים של דלקות בדרכי העיכול.
נשמע מעולה נכון?
לסופרי הקלוריות – בתפוח אדמה בינוני אחד יש כ-90 קלוריות
אבל האם 90 קלוריות של תפוח אדמה עשיר בכל הטוב שציינתי יהיה שווה ערך ל 90 קלוריות של חטיף אנרגייה קנוי? התשובה ברורה
למי תפוח האדמה עלול להיות בעייתי?
לאנשים שנמנעים מאכילת ירקות ממשפחת הסולניים, בייחוד בקרב הסובלים מארטריטיס או מפיברומיאלגיה או מאי סדרים במערכת העצבים וגם לאנשים שסובלים מרמות סוכר גבוהות וסוכרתיים (עקב הרכב עמילני ואינדקס גליקמי גבוה).
תפוח אדמה, כחלק מתזונה מאוזנת, הוא ירק בריא, טעים ואף משביע לאורך זמן.
כמו תמיד – הדגש הוא על הכמות שאתם אוכלים כי להכין פירה זה אומר שתאכלו כמות גדולה יותר של תפוח אדמה, מלווה בשומן של חמאה או בשמן וללא הקליפה האיכותית.
עדיף לאכול תפוח אדמה אפוי בתנור כולל הקליפה, כחלק מאנטיפסטי, כחלק מסלט עם ירקות נוספים שונים או כמנת פחמימה לצד חלבון וסלט.
חשוב לזכור, כדי ליהנות מערכיו התזונתיים של ירק שבושל במים כדאי לשתות גם את המים שבו הירק בושל. בבישול במים של תפוח אדמה, למשל, האשלגן עובר למים. אם לא תכינו מרק, תשתו גם את המים ותיהנו מהאשלגן ומעוד מינרלים וויטמינים שעברו מהירקות למים, תאבדו מינרלים וויטמינים יקרים וחבל.
אשתף אתכם בסוד כמוס נוסף ושמו: עמילן עמיד.
מזונות כמו תפוח אדמה, פסטה, אורז ואף לחם, מכילים עמילן שמתפרק בגופנו לסוכר.
אנשים סוכרתיים ואחרים המבקשים לשמור על הגזרה, נמנעים ממזונות אלה כי העמילן מתפרק לסוכר שעולה במהירות בדם. (כמו גם ערך גליקמי גבוה)
בבישול תפוח אדמה או פסטה או אורז וכו' כדאי לתת למזון להתקרר לגמרי ורק אז לאכול אותו כי זה משנה את סוג העמילן לסוג ידידותי ויעיל יותר עבורנו בשם – RESISTANT STARCH (עמילן עמיד)
עמילן זה, בניגוד לקודמו, מתפרק בצורה איטית כמו קטניות וכך הסוכר לא עולה מהר בדם.
אם תשלבו עם אותו מזון ירקות עם סיבים, עליית הסוכר בדם תואט אף יותר וזה נפלא. (ערך גליקמי בינוני ומטה).
אל תגלו לאיטלקים אבל לפי עקרון זה פסטה כדאי ואף רצוי לאכול יום או כמה שעות אחרי הבישול וגם תפוח אדמה. כמובן שאם אתם אנשים בריאים, אכילת תפוח אדמה מיד לאחר בישולו, בכמות סבירה, תהיה מהנה ולא תזיק לכם.
טיפ חשוב!
אחסנו את תפוחי האדמה במקום חשוך, יבש וקריר. אל תאחסנו את תפוחי האדמה במקרר, בשמש או קרוב לבצל.
הבצל ותפוחי האדמה פולטים גזים טבעיים התורמים לריקבון מהיר אחד של השני.
העדיפו לא להשתמש בתפוח אדמה שהתחיל לגלות סימנים חשודים, להוריק, להוציא נבטים או עיניים ירוקות כי זה מעיד על נוכחות של חומר רעיל בשם סולאנין.
חומר זה עלול לגרום לבעיות במחזור הדם והנשימה וכמו כן לכאבי ראש, להתכווצויות שרירים ולשלשול.
לסיכום, לא צריך לפחד מתפוחי אדמה, רק לצרוך אותם בחוכמה ובמידה.
שלכם יפעת