גלוטן-אויב או ידיד?

גלוטן

תזונה ללא גלוטן
דיאטה ללא גלוטן
גמילה מגלוטן
רגישות לגלוטן
ועוד ….ועוד….

בעשור האחרון הגלוטן הוגדר באופן לא רשמי כאויב הציבור.
יש אומרים שבגללו אנחנו משמינים,
אחרים מתריעים שאנחנו מכורים לו ולכן חובה עלינו להכניס אותו לרשימה השחורה של הדברים שצריך להימנע מהם.

האם זאת האמת?

מה זה בכלל גלוטן?  בואו נעצור ונבין

בשנת 2014 הקומיקאי ג'ימי קימל תיחקר עוברי אורח בלוס אנג'לס ובדק האם הם אוכלים גלוטן או נמנעים ממנו והאם הם יודעים מה זה  גלוטן.
מוזמנים להשתעשע בסרטון הבא:

https://youtu.be/AdJFE1sp4Fw

גלוטן הוא למעשה חלבון שנמצא בחיטה, בשעורה, בשיפון ובכוסמין.
הגלוטן מורכב משתי תת קבוצות עיקריות של חלבונים, גליאדינים וגלוטנינים שנמצאים בגרעיני הדגנים ביחד עם עמילן.
ייחודו של הגלוטן הוא בהיותו בלתי מסיס במים, מה שמאפשר לו להעניק ללחם ולדברי מאפה בכלל, את הגמישות, היציבות והמרקם הייחודי להם.
מקור השם "גלוטן" הוא במילה הלטינית Gluten שפירושה "להדביק" והוא ניתן לו בזכות תרומתו להדבקת מרכיבי הקמח בדרכם להפוך לבצק.

חלק קטן מהאוכלוסייה סובל מצליאק או בשמה העברי דגנת.
צליאק היא מחלת מעי אוטואימונית תורשתית הנובעת מרגישות לגלוטן.
מחלה אוטואימונית היא מחלה שבה מערכת החיסון, שתפקידה להגן על הגוף מפני זיהומים, תוקפת בטעות תאים בריאים בעקבות חשיפה לחומרים שאותם היא מחשיבה למסוכנים – במקרה הזה גלוטן – חלבון הגליאדין.
אותה רגישות יכולה לבוא לידי ביטוי בכאבי ראש, כאבי בטן, נפיחויות, כאבי שרירים, מעי רגיז ועוד..
אנשים חולי צליאק נמנעים מאכילת גלוטן כחלק מטיפול רפואי.
הערה קטנה לגבי שיבולת שועל.  שיבולת שועל אינה מכילה גלוטן! אז למה אנשים חולי צליאק רוכשים רק שיבולת שועל שמצוין עליה מפורשות שהיא ללא גלוטן?
הסיבה היא שקיים חשש שבתהליך הייצור שיבולת השועל תהיה במגע עם חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין. אנשים שאינם צליאקים יכולים ליהנות מהמזון הנפלא והאיכותי הזה ללא חשש גם אם הם רוצים להימנע מגלוטן.
מדוע אנשים חושבים שאם הם יסירו מהתפריט היומי שלהם את הגלוטן הם ירדו במשקל?
רוב המזונות שנמצא בהם גלוטן יהיו: פסטות, לחמים, מאפים מתוקים, מאפים מלוחים, עוגיות, עוגות, קוסקוס, פתיתים.

*   אנשים שנמנעים מגלוטן  מסירים בעצם מזונות רבים מהתפריט שלהם וחלקם דווקא בריאים וחשובים.
אולי הגיוני יותר להפחית בכמות העוגות, העוגיות ועוד מזונות פחות בריאים ולהשאיר לחמים איכותיים כמו כוסמין, שיפון ועוד שמכילים סיבים תזונתיים
חיוניים וחשובים למעיים שלנו?  אולי אפשר לשנות את המזונות שציינתי כך שישולבו בתפריט בגרסה בריאה יותר כגון עוגיות שוקולד צ'יפס משיבולת שועל
ושוקולד מריר איכותי או פסטה מחיטה מלאה או מחיטת כוסמין עשירה בסיבים?

*   ברגע שרכיב מסוים חסר, נחפש תמיד תחליף. שאלה שחשוב לתת עליה את הדעת היא האם התחליף ראוי ובריא?
במקרים רבים תחליפי הגלוטן עשויים מרכיבים עתירי פחמימות וחסרי איכות. אני מזמינה אתכם לקרוא את רשימת הרכיבים ולגלות כמה
קמח אורז, תפוחי אדמה , תירס ועוד קמחים עשירים בעמילן =פחמימה הכניסו למוצר. מייצבים, נתרן, מתפיחים ועוד דברים שאתם  ממש לא רוצים להכניס אל גופכם.
משמעות התחליפים במקרים רבים היא מוצר מזון המורכב מרכיבים איכותיים פחות ומכיל יותר קלוריות ביחס למוצר המקורי.

*   הימנעות מגלוטן לתקופה ארוכה מטעמי דיאטה יכולה להחזיק פרק זמן מוגבל. מחקרים רבים מראים שהימנעות, שלא מטעמי בריאות כהכרח,
מושתתת על כוח רצון וזה משאב שנוטה להתכלות ויחד איתו ההימנעות מגלוטן והדיאטה. "כשנשברת" ההימנעות וחוזרים לאכול הכול מתחיל מעגל של שיפוטיות,
כעס עצמי, אי שביעות רצון ועוד..

*   למה תזונה ללא גלוטן לא תורמת לירידה במשקל? יש לכך כמה סיבות.

1.  אכילה לא מבוקרת  ולא מסודרת כל עוד המזון הוא זה ללא גלוטן מתוך מחשבה שהמזון בריא . כבר הבנו שבמקרים רבים מזונות ללא גלוטן, תחליפי פסטה, לחם, קמחים ועוד הם
עתירי פחמימה ואף משמינים יותר מהמוצר המקורי.

2.  במעיים שלנו יש חיידקים חשובים וידידותיים ששומרים עלינו ועוזרים למערכת החיסון שלנו להילחם במחלות, לאזן את רמות הסוכר בדם, לייצר לנו מצב רוח טוב,
לעכל את המזון ועוד ועוד. חיידקים אלה ניזונים מסיבים תזונתיים.  תזונה ללא גלוטן, ללא דגנים היא תזונה נטולת סיבים.
מחקרים של השנים האחרונות מראים שהמחסור בסיבים מפר את האיזון בין החיידקים "הטובים" לחיידקים "הלא טובים"
מה שגורם לפגיעה במערכת החיסונית שלנו, במערכת העיכול שלנו ועוד.

3.  הימנעות מדגנים המכילים גלוטן גורמת למחסור בוויטמינים ובמינרלים חשובים שיש באותם דגנים.
בלחם ודומיו למשל יש סיבים תזונתיים, ברזל, B12 , B6 , מגנזיום  ועוד ואם נחליף את הלחם בפריכיות אורז למשל נקבל מחסור
בוויטמינים חשובים וחיוניים.

לסיכום

*   הגלוטן המצוי בדגנים אינו אויב אלא ידיד.
*   אם אינכם רגישים לגלוטן, משמע צליאקים, אין סיבה שתסירו את הגלוטן מהתפריט שלכם
ואף להפך, השאירו אותו ובחרו את המזונות שמכילים את הדגנים הבריאים שמועילים לגופכם.

*   עוגיות, מאפים וכדומה תאכלו בכמות מדודה וספורה בימים מוגדרים למשל: בסוף שבוע פרוסת עוגה קטנה.
*   לחם איכותי מכוסמין, שיפון או אחר תאכלו בהנאה וגם זה לא חייבים כל יום או כמה פעמים ביום.
*   פסטה יכולה להיות משביעה ומהנה ולהופיע בתפריט שלכם פעם בשבוע בלי שום בעיה.
ומה בנוגע לטרנד ניקוי רעלים שגורם לנו להתנזר ממזונות מסוימים לפרק זמן מוגדר? אני בעד, פעם עד פעמיים בשנה, לעשות ניקוי לגוף ולנשמה.
משמע: להוריד את כל המזונות המעובדים, הקנויים שישבו וחיכו לנו על המדפים.
לצרוך פירות, ירקות וקטניות ולהוריד דגנים, מוצרי חלב, בשר ודגים.
לתרגל נשימות ומחשבות חיוביות.
אחרי חודש תדעו להגיד איך הגוף שלכם מרגיש ומה לא נכון לכם להחזיר לתפריט בצורה קבועה או בכלל.
(למשל, יש רבים שיגלו שהחלב גורם להם לנפיחות וגזים ואחרי חודש ללא חלב, שהרגישו כמה טוב לגוף בלעדיו, יעדיפו לשתות קפה שחור או להוסיף חלב צמחי כמו שקדים, סויה, אחר)

כמו דברים רבים בחיים-הכול עניין של מינון, הרגלים ובחירות.

תנהלו אתם את הצלחת שלכם ואל תתנו לצלחת לנהל לכם את החיים.

באהבה  יפעת

דילוג לתוכן