כל מה שצריך לדעת על פשתן טחון

 מה זה פשתן? מהם יתרונותיו?
למה כדאי לנו לשלב אותו בתזונה היום-יומית שלנו? איך כדאי לאכול אותו כדי ליהנות מיתרונותיו הרבים?

מה זה פשתן ומה הוא מכיל
זרעי פשתן הם זרעים של צמח הפשתן, דגן שקיים כבר מעל 4000 שנה.
למעשה, זהו זרע המכיל, בין היתר, חומצת שומן אומגה 3, חומר בשם ליגנן וסיבים.
לסיבים יש יתרונות רבים נפלאים והם חשובים מאוד לגוף. יש סוגים שונים של סיבים ועל יתרונותיהם וחשיבותם אסביר בניוזלטר נפרד.
אציין על קצה המזלג שבזכות הסיבים שבזרע הפשתן מתקבלת תחושת שובע לאורך זמן.
על יתרונות חומצת שומן אומגה 3 פרטתי בקצרה בניוזלטר הקודם שסקר את סוגי השמנים לשימוש במטבח.
אחזור בקצרה ואחדד את יתרונות חומצת השומן אומגה 3 הזמינה לגוף רק מהתזונה שלנו:

*   שמירה על תפקוד תקין של המוח וסיוע במניעת תהליכי ההתנוונות שלו
*   שמירה על מערכת הלב והדם ומניעת היווצרות דלקות ופלאק (רובד) בכלי הדם
*   איזון רמות השומנים בדם – הורדת רמת הטריגליצרידים בגוף והעלאת רמת  HDL (הכולסטרול הטוב)
*   מניעת תהליכי דלקת בגוף והקלה על תסמיני דלקות מפרקים, דלקות מעיים ועוד
*   מניעת סרטן (במיוחד סרטני שד, ערמונית והמעי הגס)
*   שיפור יכולת הקשב והריכוז
*   שיפור מצב הרוח וסיוע במצבי דיכאון

כיצד מומלץ לצרוך פשתן
בשנייה שמועכים או שטוחנים את זרע הפשתן, חומצת השומן שבתוכו נחשפת לאור ולאוויר ומיד מתחילה להתחמצן.
לכן על מנת ליהנות ממלוא כמות האומגה 3 שיש בזרע הפשתן מומלץ לטחון את הזרעים ולאכלם מיד!
פשתן טחון אפשר לשלב בסלטים טריים, בדייסה, במשקה שייק, ביוגורט ועוד.
אם נשלב אותו בקציצות ובמאפים, נהנה מיתרונותיו בצורה חלקית כי בחום חלק מרכיביו יהרסו.

אם תאכלו זרעי פשתן שלמים, כתישת השיניים שלכם תצטרך להיות ארוכה ומדויקת ומכיוון שלרוב זה לא קורה הפשתן יצא בצואה בשלמותו.
זרעי הפשתן בשלמותם משמשים כתחליף ביצה לטבעונים. השרו כף זרעי פשתן בשלוש כפות מים חמימים למשך רבע שעה ותקבלו נוזל מעט צמיגי שישמש כתחליף לביצה.
במקרה של עצירות, משרים 2 כפות זרעי פשתן שלמים בכוס עם מים למשך לילה שלם.
בבוקר, על קיבה ריקה, שותים את הנוזל שמשמש חומר סיכה מצוין לקיבה. ניתן לחזור על הפעולה עד שמרגישים הקלה.

שמן פשתן הוא הכי פחות מומלץ לצריכה, למה?
ברגע שמועכים את הזרע כדי להפיק את השמן, מתחיל תהליך התחמצנות של חומצת השומן אומגה 3. שמן מחומצן פוגע בתהליכים פיזיולוגים של הגוף כמו תפקוד תאים, זרימת הדם, דלקתיות במפרקים שונים ועוד…

זרעי הפשתן מכילים פיטו-כימיקל (אסטרוגן צמחי) בשם לגנין.  פיטו כימיקלים אלה יכולים להקל על תופעות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי.
הפיטו-אסטרוגן חלש בהרבה מהאסטרוגן הטבעי של הגוף ויכול להחליף אותו.
הלגנין "מתלבש" על קולטני האסטרוגן בגוף וגורם לפעילות פחותה של האסטרוגן הטבעי שהגוף מייצר.
הוא מגביר פינוי עודפי אסטרוגן בכבד, אסטרוגן עודף מתבטא בתסמונת טרום וסתית, בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, בעיבוי רירית הרחם, ובסרטני שד ורחם. פינוי העודפים מסייע לאיזון הורמונלי.
בנוסף, הפשתן מקל על תופעות הנובעות מחוסר באסטרוגן בגיל המעבר והבלות, כמו לדוגמה: טיפול במצבים של אי סדירות במחזור, גלי חום ודלדול עצם שנגרם מחוסר ספיגת סידן.

כמה כדאי לצרוך?
**כף זרעי פשתן לפני טחינה זו מנה יומית ראויה לאומגה 3 למבוגר.
היא מכילה 5 גרם חלבון
כמעט שאין בה אומגה 6 ויש בה מינרלים כמו: חומצה פולית, סידן, מגנזיום, סלניום וויטמינים כגון E,C,B,K
גם זרעי צ'יה הם מקור מצוין לצריכת אומגה 3 אך זרעי פשתן איכותיים יותר וזולים יותר

רכישה
זרעי פשתן כדאי לרכוש כשהם ארוזים היטב ולא כשהם נמכרים בתפזורת וחשופים לאוויר.
בבית, עד שנטחן, נאחסן אותם במקום קריר וחשוך-במקרר!
טיפ: יש חנויות שמציעות לטחון לכם את הפשתן ומנחות לשמור במקפיא, זו אפשרות אך  קחו בחשבון שאתם מאבדים את האומגה 3.

תוספי תזונה של אומגה 3 הם "הנעת הכלכלה" של אותה חברה המייצרת אותם ושל החנות שמוכרת אותם.
מאות מחקרים הראו את אותה תוצאה: הקפסולה של האומגה 3 הכילה שמן שרובו מחומצן!
הטבע פינק אתכם במשהו טוב  – ברור שתיקחו!

** מזון חדש כדאי להוסיף לתפריט שלנו בהדרגה ולבחון את השפעתו על גופנו, אנו שונים זה מזה ומגיבים אחרת למזון. התחילו בכמות קטנה והתקדמו בהדרגה לכמות היומית המומלצת.

דילוג לתוכן