כל מה שרציתם לדעת על פטריות

פטריות
אם נשחק במשחק המיתולוגי ארץ-עיר, פטרייה תהיה צומח? דומם? ירק? פרי?

הכתבה הבאה מיועדת לחובבי הפטריות ובה סוף סוף תקבלו תשובות על שאלות כמו:
האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?
בריא לאכול פטריות חיות או רק לאחר הקפצה או בישול?
הן טעימות אבל האם יש להן ערך בריאותי?
האם פטריות גדלות אחרי הגשם כמאמר הביטוי "כפטריות אחרי הגשם"?

מקור השם פטרייה מהשורש פ.ט.ר שמשמעותו פתיחה.
הפטרייה (פטריית הכובע) בהיותה יוצאת מן הקרקע, פותחת את הצעיף שהייתה עטופה בו ויוצאת החוצה.

יש עשרות רבות של סוגים שונים של פטריות בישראל.
רוב הפטריות שמחכות לנו לרכישה על מדפי החנויות, גדלות בצורה מפוקחת, בתנאים מבוקרים וסטריליים ללא ריסוס וללא הדברה ולכן לא צריך לשטוף אותם לפני השימוש.
פטריות סופגות נוזלים ומשנות את טעמם במגע עם מים ולכן אם אתם חשים בצורך לנקות את הפטרייה אתם יכולים להבריש קלות עם מברשת עדינה או לנגב עם נייר מגבת יבש.
יש הנוהגים לקלף את החלק העליון של הפטרייה, לקלף או לא לקלף?  אין צורך בקילוף הפטרייה, החלק שמקלפים מכיל סיבים שבזמן הקפצה או אידוי מתרככים.
צריך להוריד את  "הרגל" או שאוכלים אותה?  בעקרון אוכלים, הבחירה לגמרי שלכם.

בטבע גדלות הפטריות כרשת תת קרקעית של קורים הנקראת תפטיר ובתקופות רטובות התפטיר מוציא גופי פרי מעל לפני הקרקע, אלה הן הפטריות שאנו מכירים. סוגים שונים של פטריות זקוקים לכמויות גשם שונות ולטמפרטורות שונות כדי לצוץ ולהתפתח. בארץ מלקטים בטבע פטריות מאכל בעונת החורף בלבד אבל חקלאים מגדלים פטריות בתנאי חום ולחות מבוקרים והן זמינות על המדפים כל השנה.

אם נחזור למשחק ארץ-עיר, פטרייה תקבל עמודה משלה תחת הכותרת "יצור"

פטרייה היא יצור מדהים, דלת פחמימה, ללא שומן וללא כולסטרול כלל.
עשירה בסיבים מסיסים שעוזרים לחיידקי המעיים הטובים שלנו לשגשג.
(חיידקי מעיים טובים הם שווי ערך לצבא חזק. יש להם יתרונות רבים, למשל: עיכול תקין, יציאות סדירות, מערכת חיסונית עמידה, אנרגיה, מצב רוח ועוד ועוד)
נותנת לנו בוסט של ויטמינים ומינרלים כמו: נחושת, ברזל, אשלגן, מגנזיום, אבץ, חומצה פולית ועוד..
יש לה סגולות של ריפוי וברפואה הסינית משתמשים בה לריפוי מחלות שונות

פטריות מכילות 2 נוגדי חמצון חזקים וחשובים: סלניום וגלוטטיון.
נוגדי חמצון הם לוחמים במערכה מול רדיקלים חופשיים.
רדיקלים חופשיים גורמים לאיברים הפנימיים שלנו להזדקן ולהיות חשופים למחלות ונוגדי חמצון  מנטרלים אותם ועוזרים לגוף להיות חזק ובריא!
במחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת פנסילבניה מצאו כי פטריית פרוצ'יני מכילה את 2 נוגדי החימצון הללו וגם בבישול קצר, חליטה או בהקפצה הם לא נהרסים.
מחקרים אחרים הראו שבפטריות יש חומצת אמינו בשם ארגוטיונין שיעילה בעיקר למניעת מחלות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

(ארגוטיונין אפשר למצוא גם בשעועית אדומה ובשיבולת שועל)

פטריית השיטאקי, ידועה כמאזנת סוכר וכולסטרול ויש לה תכונות נוגדות סרטן.

השתכנעתם שפטריות מצוינות לבריאות?  מעולה!
פטריות טריות נשמרות בין 6-4 ימים בקירור.
יש גם פטריות מיובשות כמו שיטאקי ואחרות שאותן צריך להשרות במים לפני השימוש.
תנצלו את מי ההשריה ותשתמשו בהם בהכנת התבשיל או המרק, אלה מים מועשרים בוויטמינים ובמינרלים מהפטריות שהשריתם.

פטריות אפשר לאכול טריות ללא הקפצה, אידוי או בישול אבל רצוי שלא.
בטיול הבא שלכם ליפן ובכלל למזרח, שימו לב שהיפנים הם צרכני פטריות גדולים. הפטריות משולבות אצלם במאכלים רבים והם אוכלים אותם תמיד
מבושלות, מוקפצות או מאודות ואף פעם לא טריות. למה? כי חלק מהאוכלוסיה מפתח רגישות לסיבים המצויים בחלק העליון של הפטרייה.
חלק זה משנה את הרכבו לאחר אידוי, בישול או הקפצה והופך לקל לעיכול לכל אדם, לכן עדיף לא לאכול פטריות חיות.
במקרים רבים עצם הבישול מעמיק ומדגיש את הטעם.
אז בפעם הבאה שאתם מכינים תבשיל עם פטריות או ממלאים פטריות ואופים בתנור או נהנים מסיר מרק פטריות מהביל וטעים זכרו כמה הפטריות בריאות, טעימות ומזינות.
לכל זן של פטריות יש ייחודיות משל עצמו ולכן, כמו תמיד, חשוב לגוון לגוון ולגוון.

הפטריות המוכרות והנפוצות ביותר הן שמפיניון ופורטבלה וכולם שמעו על פטריות הכמהין היוקרתיות (הידעתם שהצליחו לגדל פטריות כמהין גם בארץ?) אבל אפשר למצוא היום סוגים נוספים, טעימים ובעלי סגולות בריאותיות מגוונות, נסו למצוא ולטעום  פטריות שי-מג'י, שינוקי, אנוקי, מלך היער ועוד.

בשנים האחרונות צומחת בארץ קהילה של משוגעים לדבר שמגדלים בבית פטריות מאכל, אם זה מעניין אתכם חפשו בפייסבוק את הקבוצה "מגדלים פטריות מאכל".
קבלו מתכון עשיר ומפנק במיוחד למרק פטריות שקיבלנו משלי ברקאי. אצלי זה כבר מזמן מרק "הבית".

דילוג לתוכן