מזון מותסס

מדברים לאחרונה רבות על מזון מותסס.

מה זה מזון מותסס?  האם הוא  בריא כן / לא?!     האם הוא מומלץ כן/לא?!

בקטגורית מזון מותסס תמצאו יוגורט פרוביוטי, כרוב, מלפפון ושאר ירקות  כבושים, מיסו ,כרוב קימצ’י  קוראני כבוש ,  נוזל קמבוצ'ה ועוד..

למה לי מזון מותסס?

היתרונות הבריאותיים של מזון מותסס ידועים בעולם כבר שנים. שיטת ההתססה הייתה במאות קודמות שיטת שימור מזון. מאז התפתחה הטכנולוגיה ויש הבנה רבה לגבי הערך התזונתי של מזון מותסס.

חיידקים פרוביוטיים חיוניים להעשרת פלורת המעיים בגופנו בצורה ששום כדור פרוביוטיקה לא מצליח להתחרות בה.
הם משפרים את העיכול בזכות אנזימי עיכול רבים שהם מכילים, מאזנים את חומציות המעיים ו גורמים לספיגה טובה יותר של ויטמינים ומינרלים.
הם עוזרים בפירוק מתכות כבדות וחיידקים פתוגנים שונים שנמצאים בגופנו עקב צריכת אנטיביוטיקה ,שימוש בגלולות למניעת הריון, תזונה לקויה ממזונות מעובדים ועוד..
מה קורה בתהליך ההתססה?

מזון מותסס זה מזון שהתרבו בו חיידקים אנאירובים, אלו חיידקים שמתרבים כשאין חמצן, יש להם סביבה מלוחה והם מתחילים לאכול את הסוכר שבתמיסה ובדרך זו מייצרים חומצה לקטית.
חומצה זו לא ידידותית למרבית החיידקים שגורמים לקלקול המזון וכך היא משמרת את המזון.

אבל החיידקים של החומצה הלקטית הם חיידקים טובים לגוף האדם.  אלו חיידקים פרוביוטים שמשמשים כוח לוחמה בגוף שלנו, בקיבה, במעי ועוד. כוח שנרצה ממנו כמה שיותר!

תהליך ההתססה דורש לפחות 3 שבועות על מנת לאפשר לחיידקים מסוגים שונים להתרבות למשל אחרי שלושה שבועות מיוצר חיידק מאוד חשוב, מלך הפרוביוטיקה BREVIS.

  מתכון להכנת מלפפונים חמוצים

מצרכים:

מלפפונים טריים, קטנים וצרים רצוי אורגניים
מים מינרלים או רתוחים שציננתם

כפית גדושה של מלח לכל כוס מים

תוספות (רשות – שימו איזה סוג שבא לכם):
4-5 גבעולי שמיר

חופן שיני שום פרוסות או שלמות
2-3 פלפלי צ'ילי פרוסים
חופן גרגרי פלפל אנגלי
2-3 עלי דפנה

אופן הכנה:

המלפפונים:

  • שוטפים היטב את המלפפונים במים. מומלץ  להסיר גם את קצוות המלפפונים (בפרח יש אנזימים וחיידקים שעלולים להרוס את ההתססה).
  • אם המלפפונים טיפה עייפים, משרים אותם בכלי עם המון מים קרים מספר שעות – כדי שיתרעננו וימשכו פנימה עוד נוזלים.

מי מלח:

  • מערבבים את המים והמלח עד שהמלח מתמוסס לחלוטין בנוזל.
  • הכנה בצנצנת:
  • מעקרים את הצנצנת באופן הבא: מביאים מים לרתיחה בסיר, מוסיפים למים את הצנצנות והמכסים. מביאים שוב לרתיחה. מכבים את הלהבה ומשהים 20 דקות עד שהמים התקררו.
  • מוציאים ומייבשים היטב בעזרת מגבת נייר.
  • שמים את המלפפונים בצנצנת כך שיגיעו עד 3/4 גובה. אם צריך אפשר לחתוך את המלפפונים כדי שיכנסו.
  • אם שמים תוספות שונות, מפזרים אותן בין המלפפונים בשכבות.
  • יוצקים מעל תערובת מים ומלח עד לכיסוי המלפפונים. חשוב: כל תכולת הצנצנת חייבת להיות מכוסה בנוזל, אסור שיהיה מגע עם האוויר. לשם כך מומלץ להשתמש בצנצנת עם צוואר (כמו צנצנת קפה נמס)
  • סוגרים ועוטפים בנייר עיתון מהודק עם גומייה (כדי שלא יהיה מגע אור ישיר). שומרים במקום מוצל מחוץ למקרר כשבוע עד שהמלפפונים חמוצים וטעימים.
  • כשהמלפפונים מוכנים שומרים את הצנצנת בקירור עם נוזלי ההתססה. נשמר במקרר חודשיים ויותר.

גם הנוזל הוא פרוביוטי ומומלץ בחום לשתות אותו!

מה עוד אפשר להתסיס? ירקות מסוגים שונים כמו:

כרוב, עגבניות, מלפפונים,  קולורבי, סלק, גזר, לפת ועוד

מחללה מכירים?

שיטת ההתססה ותיקה וקיימת בעולם מאות שנים. זוהי שיטת שימור שמונעת ממזונות להתקלקל .

בעשור האחרון נחשפנו לתועלותיה הרפואיים בעקבות אורח החיים שלנו המלווה בצריכת מזונות מעובדים, בסטרס ובעוד תופעות המאפיינות את העשור הנוכחי.

למי מומלץ לצרוך מזון מותסס?  לכולם!  ובצורה יום יומית וכמובן רצוי כזה שהכנתם לבד בבית ואתם יודעים מה הוא מכיל.

מומלץ במיוחד לאנשים שבולעים אנטיביוטיקה ותרופות שונות שמפרות את איזון החיידקים העדין בקיבה. לאנשים שסובלים מקרוהן, מקוליטיס, ממעי רגיז ועוד..

חשוב לציין שמלפפון חמוץ מקופסת  שימורים לא נחשב למזון מותסס על כל תועלותיו הרפואיות מכיוון שדרך ארוכה עברה מרגע שעבר פיסטור ועד הרגע שהגיע למדף בפחית ….הסתכלו על הרכיבים.

בתיאבון

דילוג לתוכן