חשוב לציין שכל הכתוב לעיל נכתב ע"י מאמנת לתזונה בריאה והוא בגדר המלצה בלבד. אין הנאמר בא להחליף ייעוץ של רופא מוסמך!
ידוע כיום שויטמין D הוא אחד המולקולות החשובות לבריאות האדם
תפקידו ה"ראשי" הוא ויסות משק הסידן בגוף האדם.
הוא מגביר ספיגת סידן מהמעיים ומפחית איבוד סידן מהשתן ויש לו תפקיד מרכזי במניעת שברים עקב אוסטיאופורוזיס.
בעשורים האחרונים חקרו וגילו שיש לו תפקידים נוספים.
ההבנות החשובות הן שיש לו קשר לוויסות ולאיזון מערכת החיסון,
קשר לפעילות אנטי דלקתית בגוף, קשר חיוני לתפקוד שרירים תקין ועוד ועוד…
רמות נמוכות של ויטמין D נמצאו בקורלציה להרבה מאוד מחלות, כולל מחלות אוטואימוניות ומספר סוגים של מחלות ממאירות.
ויטמין D הוא ויטמין שהגוף יודע לייצר בעצמו – אז מה הבעיה?
לשם הייצור הגוף זקוק לחשיפה לקרני השמש . קרניים מסוג UVB
רוב רובם של האנשים בחברה המערבית לא נחשפים מספיק לשמש. חלקם לא נחשפים מבחירה (התמרחות, הימנעות וכו')
וחלקם לא נחשפים מסיבות אחרות כמו: מדינות ללא שמש או ישיבה במשרד רוב היום.
מהי הרמה הרצויה של ויטמין D ?
האיגוד האנדוקרינולוגי (המומחים למערכת ההורמונלית) קבע שהרמה הרצויה היא לפחות 75 ננומול לליטר או לפחות 30 ננוגרם למיליליטר. (יחידות המידה משתנות בין קופות החולים).
מחקרים רבים מצאו שברמת ויטמין D של 100 ננומול לליטר או 40 ננוגרם למ"ל ,הסיכון לתמותה מכל סיבה שהיא היה הנמוך ביותר.
משמע בבדיקות הדם שלנו נרצה לראות רמה של מעל 40 ננוגרם למ"ל.
אז מהו המינון המומלץ לתוסף כדי להגיע לרמות תקינות של ויטמין D ?
רשויות הבריאות בארץ ובעולם ממליצות על מינונים של בין 400 ל- 800 יחידות בינלאומיות ליום (יחב"ל = יחידות בינלאומיות).
ההמלצות הנוכחיות הן לתינוקות עד גיל שנה לתת 400 יחב"ל.
מגיל שנה ועד גיל 70 לצרוך 600 יחב"ל ומעל גיל 70 לצרוך 800 יחב"ל.
האם מינונים אלו מספיקים כדי להגיע לרמה הרצויה של 100 ננומול לליטר או 40 ננוגרם למ"ל?
מתברר שלאחרונה התגלתה טעות סטטיסטית בהערכת הכמות המומלצת של ויטמין D הדרושה על מנת להגיע לערכים אלו
באנליזה מחודשת ומתוקנת שנעשתה על ידי ה institute of medicine, המכון הלאומי הגבוה לרפואה בארה"ב שנעשתה לאחרונה התבררו הדברים הבאים:
1. היה צורך ב- 8895 יחב"ל ליום על מנת להביא את הנבדקים לערכים של מעל 50 ננומול לליטר! (שזהו ערך נמוך מאוד ולא מספק. רצוי להגיע לכל הפחות ל- 75 ננומול לליטר ואף ל- 100 ננומול לליטר).
2. במחקר נוסף נמצא שהיה צורך ב- 6201 יחב"ל ליום על מנת להביא את הנבדקים לערך של 75 ננומול לליטר ו- 9122 יחב"ל על מנת להביא אותם לערך המומלץ של 100 ננומול לליטר.
בפינלנד בשנת – 1964 המינון המומלץ היה 4000-5000 יחב"ל ליום
מינון זה ירד בהדרגה עד לרמה של 400 יחב"ל בשנת 1992 (ומאז נשאר המינון הרשמי)
במחקרים שונים שמו לב שוב ושוב ,שבמקביל לירידה בצריכת ויטמין D חלה עליה משמעותית בשכיחות של סכרת סוג 1
(שכיחות סכרת סוג 1 עלתה בשנים אלו ב- 338% בקרב ילדים בגיל שנה עד ארבע ובכ- 100% בקרב ילדים בגיל חמש עד תשע)
משנת 2006, כאשר החלו לתת בפינלנד מינונים גבוהים יותר של ויטמין D, חלה עצירה בעליה שכיחות המחלה ואף ירידה בשכיחותה.
כמובן שאי אפשר לדעת האם העליה בשכיחות המחלה קשורה רק לחסר בויטמין D או לסיבות סביבתיות נוספות.
מה שאנחנו כן יודעים הוא שסכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית והקשר שלה לרמות ויטמין D נמצא בעשרות רבות של מחקרים וכיום נחשב לקשר מבוסס מבחינה מדעית, כך שגם אם יש סיבות נוספות לעליה הדרמטית בשכיחות סכרת סוג 1, ככל הנראה לויטמין D יש חלק מרכזי בעליה הזו.
לאור כל המחקרים מהשנים האחרונות והנתונים שהגיעו מה- Institute of medicine מדברים על המינונים הבאים:
• 1000 יחב"ל ליום לתינוקות מתחת לגיל שנה.
• 1500 יחב"ל ליום לתינוקות יונקים מגיל חצי שנה ועד שנה.
• 3000 יחב"ל ליום לילדים מעל גיל שנה.
• 8000 יחב"ל לבני נוער ומבוגרים.
יש לציין שאלו עדיין לא ההמלצות הרשמיות של רשויות הבריאות של מדינת ישראל אבל יש מדינות, כמו פינלנד, שביצעו שינוי מיידי בהוראות הבריאות.
אצלנו , משרד הבריאות איטי יותר בקבלת החלטות ושמרני…לטוב ולרע.
חשוב לבצע בדיקת דם של ויטמין D כול שנה, כדי לראות ערכים תקינים וספיגה תקינה, במקרה שבולעים תוסף.
לא ידוע , ממחקרים קליניים רבים שנעשו, על בעיות בריאותיות שנובעות מצריכה "עודפת" של 10.000 יחב"ל לאדם בוגר.
אפשרות טבעית לקבל את הוויטמין היא על ידי חשיפה לשמש , בצהרי היום, בצורה יום-יומית בין 10 דקות ל 15 דקות עם שטח גוף חשוף גדול ככול האפשר. בצורה כזאת מייצר הגוף כ 10.000 יחב"ל בצורה עצמאית.
אתם יודעים שאני לא ממליצה על תוספי תזונה ומאמינה שאפשר בתזונה נכונה ואורח חיים בריא לקבל הכול מהטבע
יחד עם זאת מי שעובד במשרד כול היום לא יקבל את המנה החיונית לגופו וחייב לקחת תוסף!
אז איזה תוסף לקחת?
יש 2 סוגים של ויטמין D
• סוג שמופק באופן תעשייתי מלנולין, שהוא חומר שומני שמופרש מבלוטות העור של בעלי חיים צמריריים, כגון כבשים ומשמש גם כחומר בסיס למשחות שונות.
• סוג אחר שמופק מכבד גם בשמן דגים.
בגלל שויטמין D3 לא מסיס הוא מגיע בצורה שומנית-עטוף שומן שעוזר לספיגתו.
כמו אומגה 3, גם השומן העוטף את הויטמין D בעל פוטנציאל התחמצנות ולכן מומלץ לצרוך ויטמין D שהיה עטוף בשמן זרעי מרווה מרושתת-זהו המקור היציב (לא מתחמצן) ביותר לשמן יציב איכותי שמופק בכבישה קרה כמובן. בדיוק כמו בחירת אומגה 3!
חברת Naturesage משווקת ויטמין D3 עם שמן זרעי מרווה מרושתת.
למי שמחפש טבעוני יש לחברת ECOSUPP מוצר מתאים. בכלל המוצרים שלהם נהדרים ומומלצים!
ולמי שיסתכל באתר כמו I HERB ימצא ויטמין D3 לא יקר שעשוי מלנולין.
באופן אישי אני בולעת תוסף של 10.000 יחב"ל=iu כבר מעל שנה, לאחר שיחות עם קולגות בכנסים שונים וקריאת מאמרים ומחקרים.
תעשו בדיקת דם ותבחרו בתוסף המתאים לכם!
רק בריאות
יפעת שרטוב